να'σουνα λέει μηχανικός-σαΐνι, να σου χαλάει το αυτοκίνητο στη μέση της εθνικής κι εσύ -άαανετος- να ανοίγεις το καπό και να μην έχεις ανάγκη κανέναν. να παθαίνεις λάστιχο και να μη χρειάζεται να έχεις περάσει από σεμινάριο crisis handling για να το αντιμετωπίσεις. να ξέρεις πώς λειτουργεί ο φούρνος σου, να μη νομίζεις πως γυρνώντας το διακόπτη σους διακόσιους θα ζεσταθεί πιο γρήγορα. το ψυγείο σου, να μη νομίζεις πως αγοράζοντας το πιο φτηνό κάνεις οικονομία. και πάνω απ'όλα...να ξέρεις ότι το κλιματιστικό σου μπορεί να φέρει ΚΑΙ ζεστό αέρα -άμα λάχει, για να μην το δαγκώνεις χειμωνιάτικα που οι ρυθμιστές της κεντρικής σου θέρμανσης βάρεσαν διάλυση. να αλλάζεις τις πρίζες και τα ντουΐ στο σπίτι χωρίς να ξεροσταλιάζεις περιμένοντας τον ειδικό που μάλλον στραβά θα στα βιδώσει και το ξέρεις. να φτιάχνεις τα διαολοπάντζουρα σε χρόνο dt χωρίς να τα'χεις πρώτα ανάποδα τοποθετήσει. να μην τρίζουν οι πολυθρόνες-κρεβάτι του ικέα που συναρμολογείς. να ξέρεις ότι τα πλαστικά κάνουν κακό μεγάλο. να υπολογίζεις με ακρίβεια τους χρόνους μετακίνησης σου στην πόλη, συγκλίνοντας κάθε φορά στη λύση του πολυπαραμετρικού αυτού προβλήματος. μαζί με τις τεχνικές σου γνώσεις να'χες λέει και λίγα μπράτσα να αλλάζεις καμιά βρύση, να μανουβράρεις κάνα πληντύριο, λίγη ευλυγισία να ανεβαίνεις στο πατάρι χωρίς σκάλα, χρυσέ μου.
καλή η εξιδείκευση και το high-tech -δε λέω- αλλά τι σόι μηχανικός είσαι εσύ...ε; και τι δουλειά είπαμε κάνεις ακριβώς;;;;
CPU to fix too cold beer :-)
(photo from ckaroli's photstreaming on flickr)
Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27
σε πόσα λεπτά παγώνει αξιοπρεπώς μια μπύρα στην κατάψυξη
Κυριακή, Φεβρουαρίου 24
μένει εκεί και όχι αλλού
μια ταινία αγάπης/μίσους για την πόλη του.
υπέροχα σαρκαστικός. υπέροχα ταπεινός.
Tehran Has No More Pomegranates!
35mm. 68 mins. Color/B&W. Farsi With English Subtitles.
Tehran is a large village near the city of Rey, full of gardens and fruit trees. Its inhabitants live in anthill-like underground holes. The village’s several districts are constantly at war. Tehranis’ main occupations are theft and crime, though the king pretends they are subject to him. They grow excellent fruits, notably an excellent pomegranate, which is found only in Tehran.
- Asar-o-Lblab, 1241 A.D.
(από την ιστοσελίδα του Massoud Bakhshi που παρουσίασε την ταινία του στο 7ο ecocinema 23.02.2008 σε μας τους τυχερούς)
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22
appearances can fool
μπαίνεις σε ένα κατάστημα -ειδικό κατάστημα- σε 'κόβει' ο πωλητής. σκέφτεται...'ο πελάτης είναι άσχετος'. δε σου έχει καν μιλήσει μέχρι τότε. του περιγράφεις τι θέλεις με τα 'δικά σου λόγια' όχι τα 'ειδικα' λόγια. ο πωλητής δυσανασχετεί, κάνει πως δεν καταλαβαίνει. αρχίζει και δείχνει εμφανώς πως δε θέλει να ασχοληθεί μαζί σου, ότι γνωρίζει πως δε θα αγοράσεις. ότι γι'αυτόν είσαι μία ακόμα αγγαρεία του απογεύματός του. φορτώνεις. σου περιγράφει όσο πιο σύντομα και ανούσια γίνεται το προϊόν που ζήτησες δείχνοντας σου πως δεν αξίζεις την ανάλυση του αφού δε θα την καταλάβαινες ούτως ή άλλως. του ζητάς να το πάρεις το κουτί του προϊόντος στα χέρια σου μπας και από τις οδηγίες καταλάβεις περισσότερα από τις αερολογίες που σου έχει φτύσει. κάθεται δίπλα σου με ένα διόλου αδιόρατο ειρωνικό χαμογελάκι. τον ρωτάς -έτσι για να μην τον βρίσεις- 'το έχετε δοκιμάσει το προϊόν; η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει είναι αποδεκτή για έναν μη επαγγελματία;'. σου απαντά το εξής όμορφο: 'ναι είναι καλό εφόσον βέβαια κάποιος ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά. άμα κάθεται και κοιτάει το προϊόν από μόνο του δε θα κάνει τίποτα'. το χαμόγελο του έχει γίνει πλατύ. κι εσύ συγκρατείσαι να μην το λούσεις με εξίσου 'όμορφα' λόγια. λες: 'ευχαριστώ. ενδιαφέρον. δεν το είχα ξαναδεί'. απαντά με το χαμόγελο εκεί 'τίποτα κοπελιά μου'. (:-ο) πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις σκέφτεσαι αυτή τη θεωρία που σου έχει μείνει, ενός ανώτερου ανθρώπου που δεν επηρεάζεται από παρόμοιες καταστάσεις 'αν είχε περισσότερο μυαλό...πωλητής θα ήτανε;'
ένα από τα πράγματα που μαθαίνεις μεγαλώνοντας αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά (κι αν φυσικά δεν το έχεις εμπεδώσει σαν παιδί) είναι ότι δε μπορείς να ξέρεις τι κάνει ή τι έχει κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. τις εμπειρίες του, τις ικανότητες του, την πρωτοτυπία του ή μη...δεν μπορείς να τα βάλεις σε φυσιογνωμικά καλούπια. μπορεί να είναι ρακένδυτος και να έχει ανέβει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, μπορεί να είναι πλούσιας καταγωγής και να έχει περάσει χρόνια σε ένα μικρό χωριό της αφρικής. μπορεί να λούζει κεφάλια καλύτερα από τον οποιονδήποτε σε ένα μικρό κομμωτήριο στο βόλο και να υπήρξε μάνατζερ σε ξενοδοχειακές μονάδες της νέας υόρκης. μπορεί να μην έχει μαλλιά, να έχει μεγάλα αυτιά, γαμψή μύτη, να κουτσαίνει, να μπερδεύει τα λόγια του αλλά να έχει κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του (μελό). μπορεί το προϊόν που εσύ πουλάς χρόνια αλλά δεν έχεις βγάλει από το κουτί η 'κοπελίτσα' που ρωτησε γι'αυτό να το χρησιμοποιεί μέσα σε μία ώρα καλύτερα από σένα. πραγματικά μπορείς να το ξέρεις;
(αφιερωμένο στις στιγμές αυτοσυγκράτησης των νευριασμένων ανθρώπων και σε όλους τους πωλητές που γεύονται στιγμές εξουσίας)
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18
χιονισμένη Αλεξάνδρα
ρίχνουν ζεϊμπεκιές πολλές και προσφέρουν θέαμα απείρως ανώτερο από καθετί της πρωινής ζώνης.
σούπερ παντιές για σούπερ γιαγιάδες τα πεζοδρόμια.
όμορφα σημάδια στο άσπρο.
για να δω τα παγωμένα σας χαμόγελα!
παραπάτησα - φανταστικός μονόλογος #1000001
ξεκίνησα από τον
Ίμερος
Πόθος, σφοδρή επιθυμία, κυρίως ερωτική.
Στη μυθολογία ο Ίμερος ήταν σύντροφος του Έρωτα. Ο Ίμερος, ο Έρωτας και η Πειθώ αποτελούσαν τη συνοδεία της θεάς Αφροδίτης.
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ίμερος < ιμείρω = ποθώ, επιθυμώ.
συνέχισα με την
Πειθώ
Η πειστικότητα, απαραίτητη στην ερωτική συγκατάθεση.
Στην ελληνική μυθολογία η Πειθώ ήταν στην ουσία όνομα της θεάς του έρωτα και γι' αυτό περιέχει την Αφροδίτη.
Ετυμ. < αρχ. πειθώ< πείθω.
κατέληξα στον
Αντέρως
Ο αδερφός του Έρωτα που τιμωρούσε αυστηρά όσους δεν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του φτερωτού θεού, αλλά και ο μόνος που μπορούσε να ελέγξει το ερωτικό πάθος του.
Όσο συνέπαιζε με τον Αντέρωτα το σώμα του Έρωτα μεγάλωνε, ενώ έφθινε κάθε φορά που μάλωναν και τον αποχωριζόταν.
παραπάτησα
(με τη βοήθεια της άσπρης λέξης)
Σάββατο, Φεβρουαρίου 16
πραγματικός διάλογος #2
περιγραφή σκηνής:
λεωφορείο γραμμής παίρνει μαύρη κυρία από βαρβάκειο αγορά. η κυρία φορά πολλά χρυσά δαχτυλίδια, μιλά αγγλικά και τρεις λέξεις ελληνικά και προσπαθεί ευγενικά, με αγωνία αφέλεια και ορθάνοιχτα μάτια να μάθει πως μπορεί να φτάσει στα άνω πατήσια. μια δεύτερη κυρία της δίνει μπουρδουκλωμένες οδηγίες στα ελληνικά. μία τρίτη στα αγγλικά της προτείνει το τρόλεϋ. σαστισμένη η μαύρη κυρία πού να κατέβει και τι παίρνει στη συνέχεια ρωτά διστακτικά τον οδηγό. ο οδηγός νέος. σκέφτεται και της μιλά ελληνό-αγγλικά. προσπαθούν να βρουν την κοινή οδό επικοινωνίας και είναι ωραίοι.
τέταρτη κυρία στην πρώτη θέση πίσω από τον οδηγό:
- τι τον βασανίζει τον άνθρωπο τώρα!, σχολιάζοντας τη μαύρη κυρία με απέχθεια προσπαθεί να βρει σύμμαχο τη διπλανή της στο λεωφορείο (της οποίας προσπάθησε νωρίτερα να φάει τη θέση)
- και πώς θα το μάθει δηλαδή; (η πέμπτη κυρία ενοχλημένη)
η πέμπτη κυρία γυρνά και βλέπει μόνο γυναίκες στο λεωφορείο τούτο, έναν οδηγό και...μία κυρία.
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15
σουρεάλ εικόνα #1002
περπατάς ώρα πολύ. ανεβαίνεις μια ωραία σκοτεινή ανηφόρα. έχεις κουραστεί λίγο μα τα μάτια δε χορταίνουν να ψάχνουν το γυαλιστερό στη βρωμιά (με ωμέγα). τα καταστήματα κλειστά μα ομιλίες και γέλια σε φτάνουν. σου γυρίζουν το κεφάλι για να δεις.
ένα γραφείο εκεί. ένα γραφείο 3x3, εκδόσεις Φ...κάτι...είναι σαν εικόνα που περνά από το παράθυρο αυτοκινήτου. εικόνα που δεν την περιμένεις και δε σταματάς για να γίνεις μέρος της. φίλοι μαζεμένοι γύρω από τραπέζι, σκοτάδι, κεράκια, γλυκό. κάποια χαρούμενα γενέθλια που το παιδί με το αστείο καπελάκι θα θυμάται. τους έπιασες. τους χαμογελάς πλατιά προσπερνώτας τους. να άνοιγες την πόρτα να τους ευχηθείς. αυτοί δε θα σ'έπαιρναν για παλαβό. οι φίλοι σε αυτό το στιγμιότυπο θα σε καλωσόριζαν.
Τρίτη, Φεβρουαρίου 12
Παρασκευή, Φεβρουαρίου 8
χριστόβολος
καμιά φορά για να πάθεις πολιτισμικό σοκ χρειάζεται να ταξιδέψεις σε μια άλλη χώρα. καμιά φορά για να καταλάβεις τι πραγματικά επικρατεί στην πόλη που ζεις σου παίρνει καιρό. καμιά φορά για να καταλάβεις τις αντιλήψεις των ανθρώπων που ζουν στον ίδιο χώρο με εσένα χρειάζονται χρόνια. καμιά φορά αρκεί ένα πάρτυ. ένα πάρτυ σε μια αυλή στο Βόλο, ένα πάρτυ που σε κούρασε και το άφησες, που συνέχισες για λίγο να το παρακολουθείς από το μπαλκόνι απέναντι με απορία. ένα πάρτυ σε μια αυλή με πέντε-έξι νεαρούς σε ευθυμία, να κάνουν κύκλο, με τα χέρια του ενός στους ώμους του άλλου να χορεύουν και να τραγουδούν...τον ύμνο της Ν.Δημοκρατίας. κι όταν έρχονται οι μπάτσοι να τους φωνάζουν 'αδέρφια ελάτε στη γιορτή μας'.τι κι αν δεν τους έδωσες ποτέ σημασία ή αξία...τι κι αν καθόσουν να λογομαχείς μέχρι τις δυο το πρωί στο τσιπουράδικο που έκλεισε και αναποδογύρισε καρέκλες για την υποκρισία της εκκλησίας, για τις πολύτιμες καμπάνες των προσφύγων που έλιωναν οι τραγόπαπες για να εξαργυρώνουν στην πλάτη του πόνου...αυτοί υπάρχουν εκεί και μιλούν στην τηλεόραση για τον πολυαγαπημένο τους Χριστόδουλο, μπροστά από το τζάκι τους, έχοντας δίπλα τους μια γυναίκα να κουνάει πιστά το κεφάλι. όλοι οι αντωνάκηδες της χώρας αυτής σίγουρα πιστεύουν πως ο πολυαγαπημένος τους Χριστόδουλος και οι ομοίοι του σαγηνεύτηκαν από το μότο 'Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών' και αναπόφευκτα απέκτησαν μια 'ελαφρά απόκλιση προς τα δεξιά', χωρίς βέβαια να το καταλάβουν εφόσον μελετούσαν τω καιρό εκείνο που συνέπεσε με το θριάμβο της χούντας. το ότι βρήκαν τοίχο από την πολύ δεξιά στροφή και απέκτησαν ωραιότατες και μόνιμες ψύξεις στο σβέρκο δεν το βλέπουν οι αντωνάκηδες αυτού του τόπου. Βόλος, η πόλη πρότυπο, όπου αυτοδιοίκηση και εκκλησία συνεργάζονται άψογα για το καλό του τόπου, όπου λειτουργεί το ιδιωτικό σχολείο 'ο Άγ. Απόστολος ο Νέος', πρωτοπόρο στο είδος του, όπου ο μεγαλύτερος πυρετός ήρθε από τη μέθη των λαοσυνάξεων του εθνάρχη με το λάβαρο και το στέμμα που αντιστεκόταν για τις ταυτότητες.
πώς έγινε και βρέθηκες στην παρέλαση εκείνη; βρέθηκες νομίζω για να ακούσεις την κραυγή μιας γυναίκας: 'βγάλε τη μάσκα σου αλήηηηητη'. ήταν και ο βασιλέας μας εκεί, μέσα σε όλη τη μεγαλοπρέπεια της ανωνυμίας του.
το σύνταγμά μας, μαζί με τους άλλους κανόνες δικαίου που υπερασπίζει, διαπιστώνει περίτρανα πως 'επικρατούσα θρησκεία είναι στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, … γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό… τηρεί απαρασάλευτα … τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις'.
μακάρι ίσως (μακάριος) να μπορούσες να πιστεύεις σε άμφια και θαύματα. άλλωστε θα μπορούσες να ταυτιστείς με την άποψη ότι ο χριστιανισμός είναι μία θρησκεία με πρωταγωνιστή έναν κατ'εξοχήν αποτυχημένο κοινωνικά...που δεν έκανε οικογένεια, δεν έκανε καριέρα και δεν κατάφερε να πείσει.
(οι εκφράσεις σε πλάγια είναι από την εκπομπή ΕΡΕΥΝΑ του Παύλου Τσίμα στις 05.02.08 'Η εκκλησία κι εμείς, δέκα χρόνια μετά')
Πέμπτη, Φεβρουαρίου 7
Δευτέρα, Φεβρουαρίου 4
Τίκι-Τίκι-Άθενς
ένα βιβλιοπωλείο, ένα πλαστικό σφηνάκι, ένα περιοδικό, μία ευθυμία, ένας χωρισμός, άγνωστοι, ένα άσπρο κολλιέ, μουσική, ένα κέρμα, ένας συντάκτης, μία νύχτα, καπνός, ένα αγόρι, ένα μαλακό κασκόλ, μία φίλη, δυό αφυδατωμένα χείλη, λίγη προστυχιά, ένα ταξίδι στην Αυστραλία, ένας υπερκινητικός καρτουνίστας, μία μαμά, ένα πΑρτυ-πΑρτυ, μία κούραση, δύο τεύχη, μία κάρτα λευκή, ένα παιχνίδι, μία έκπληξη, μία πρώην, ένας απορημένος, ένα χαμόγελο από κείνα, το Τίκι-Τίκι-Άθενς, ένας αντικατοπτρισμός, μια βλακεία, μία παρακολούθηση, ένα τραπέζι, μία γκριμάτσα, μία ταινία, λίγα παραπάνω κιλά, κουτσομπολιό, ένα αριστερό αυτί, μία αμηχανία, στίχοι, δύο μπότες, ένα τατουάζ, ένα κάτι, ένας αργός ταρίφας, λίγες πόλεις, μία απειλή, λίγα 'τι?', ένα απροσδιόριστο χρώμα ματιών, ένα παρελθόν, μία ερώτηση, λίγο φρου-φρου, μία αναμαλλιασμένη, κάποιοι δήθεν, μία φιλαρέσκεια, ένα αυτοκίνητο, κι άλλο παιχνίδι, μία τάση φυγής, ένας εφηβικός έρωτας, μία κάρτα άφαντη, κι άλλη παρακολούθηση, λίγες εξυπνάδες, ένα πολύ φουσκωτό μπουφάν, μία κομπάρσα, λίγες σπίθες, πολλά cd, ένα δεξί αυτί, ένας πονοκέφαλος, ένα φυστίκι, μία ιστοσελίδα, ένα πιάνο, μία ανασφάλεια, λίγα γαλλικά, μια ανακατωσούρα, δυνατή μουσική, ένας μοντέρνος, μία ψευδαίσθηση.